Skip to content

Mitä huomioida unelmieni autolomaa varatessa? Osa 1

 

Luithan jo ’Minustako karavaanariksi?’, sillä tämä on artikkelin jatko-osa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matkailuauto luo erinomaiset puitteet rennolle, ajasta riippumattomalle yhdessäololle, leppoisalle matkustamiselle, sekä helppoon elämiseen ja majoittumiseen vuoden ympäri niin retkeileville perheille kuin aikuisten kesken kiireettömästä vapaa-ajasta nauttiville. Tilavia asuntoautoja ja pienempiä pakettiauton kokoisia retkeilyautoja vuokraavat nykyisin niin yksityiset pienvuokraajat, autoliikkeet kuin matkailuautoiluun erikoistuneet toimijat.

Autovalinta tukee lomatoiveiden toteutumista

Unelmiesi autoloman suunnittelu lähtee perustarpeistasi: mitä haluatte tehdä, minne mennä ja millaisessa ryhmässä aiotte matkustaa. B-ajokorttiluvalla ajettavien asuntoautojen majoituskapasiteetti vaihtelee kahdesta viiteen henkeen, automalleista riippuen.

Mikäli tarvitset kaverisi tai rakkaasi kanssa mahdollisimman ketterän kulkuneuvon ja kompaktin majoitustilan lyhyeksi ajaksi aivan harrastuskohteen kupeeseen, pakettiauton kokoinen retkeilyauto sisältää kaikki samat kodinomaiset toiminnallisuudet kuin matkailuautotkin. Suosittelemme kuitenkin valitsemaan tilavamman kahden hengen matkailuauton mm. pidemmälle lomareissulle, jolloin saatte sisätiloihin enemmän väljyyttä niin ruuanlaittoon, oleskeluun kuin makuutiloihin. Kaverin kanssa matkustavalle löytyy asuntoautoista erillissängyt, kun taas pariskunnalle erilaisia parisänkyvaihtoehtoja. Sänkykorkeus lattiatilasta vaihtelee sen mukaan kuin suuri auton ulkopuolelta avattava takaosan harrastesäilytystila on.

Pienen taaperon kanssa matkustavat valitsevat usein auton, jossa sänky ylettyy auton laidasta laitaan. Leikki- ja kouluikäisten vanhemmat ja isovanhemmat suosivat puolestaan takaosan kerrossänkyjä, jolloin oleskelutila rauhoittuu lasten makuutilasta. Teinien kanssa matkustavat valitsevat yleensä alkovimallisen (overcab) auton, jossa tilava lisämakuuosa löytyy myös ajotilan päältä.

Nykyaikaisista autoista löytyy lähes kaikki kodinomaiset perustoiminnot kuten keittiö vesialtaineen ja tilavine jääkaappeineen, kylpyhuonetila siistillä ja helppokäyttöisellä kemiallisella kasettivessalla ja suihkumahdollisuudella, sekä makuutilat laadukkaine sänkyineen ja runsaine säilytyskaappeineen. Erityisesti autoliikkeet ja matkailuautopalveluihin erikoistuneet tahot lupaavat vuokra-autotarjontansa sisältävän uudenveroisia autoja, joiden kunto, siisteys ja yksilöllinen varustelu on varmistettu ammattilaisten käsin jokaiselle yksilölliselle matkalle. Voit siis olla varma, että kaikki toimii luvatusti. Eroavaisuuksia ilmenee kuitenkin varuste- ja palvelutasojen osalta.

Huomioi vuokra-auton kokonaisuus

Varmista vuokraamon tarjoamien palvelujen saatavuus ja kattavuus. Auton nouto- ja palautus sekä loman aikainen asiakaspalvelu ja tekninen tuki on parhaimmillaan saatavilla 7 päivänä viikossa ja mihin aikaan vuorokaudessa tahansa. Tarkasta kuuluuko vertailtavien palveluntarjoajien vuokrahintaan kattava ruuanlaitto- ja ruokailuvälineistö. Petivaatteet ovat yleensä tilattavissa lisävarusteina, sillä pohjoismaiset matkustajat ovat aina halunneet tuoda kotoa omansa.

”Pääsääntöisesti kaikki autovuokraamot sallivat vapaan ajamisen Pohjoismaissa.”

 

Asuntoautoissa käytetään nestekaasua ruuanlaittoon ja tilojen lämmittämiseen. Lisäksi jääkaappi viilentyy kaasulla majoittautuessa ilman sähkövirtakytkentää. Yleensä autot luovutetaan asiakkaalle täydellä bensatankilla ja täysillä kaasupulloilla, ja auto palautetaan samassa tilassa. Erityisesti talvireissuilla kaasua kuluu runsaasti auton lämmittämiseen. Vaihtokaasupulloja on nykyisin saatavilla edullisesti huoltoasemien lisäksi kauppojen pihapiireistä löytyvistä nestekaasuautomaateista, mutta voit ostaa vaihtokaasupullon myös vuokraamolta autoa palauttaessa. Tutustu siis palvelutarjoajan käytäntöön kaasupullojen osalta. Pääsääntöisesti kaikki autovuokraamot sallivat vapaan ajamisen Pohjoismaissa. Varmista kuitenkin kuuluuko palveluntarjoajan päivävuokrahintoihin rajoittamattomat ajokilometrit, jotta mahdollinen päiväkohtainen tai maksimiajomäärä ei rajoita lomasuunnitelmianne.

 

Myös siivousvastuut ja siisteystasot vaihtelevat. Tarkasta vuokrausehdoista, tuleeko auto palauttaa samassa tilassa kuin noudettaessa, jolloin asiakkaan vastuulle lankeaa sekä perusteellinen sisä- että ulkosiivous. Vai vaaditaanko asiakkaalta perusteellinen, tarkka sisäsiivous pois lukien ulkopintojen pesun. Vai tuleeko asiakkaan hoitaa vain kevyt sisätilojen siistiminen, tarkoittaen jätteiden poisviennin, likavesien ja vessan tyhjentämiset ja kevyen pintojen pyyhkimisen, jättäen vastuiden ulkopuolelle auton perusteellisen siivouksen niin sisältä kuin ulkoa. Vaivattominta loman kannalta voi olla lopulta loppusiivouspalvelun tilaaminen vuokraamosta.

 

Tiesitkö sitä, että voit ottaa myös lemmikit mukaan? Silloin loppusiivouksen kylkeen tulee tilata erillinen lisäsiivouspalvelu, jolloin sisätiloihin toteutetaan ionisointikäsittely. Tässä erikoiskäsittelyssä sisätilojen pinnoista, tekstiileistä ja sisäilmasta poistetaan kaikki allergisoivat partikkelit, jonka myötä auto on jälleen allergiavapaa seuraavien matkustajien käyttöön.

 

Matkailuautoilu on mitä sopivin vaihtoehto nauttia verkkaisesta elämästä – kiitokset monille vuokrauspalveluille ja automyynnin rahoitusratkaisuille.

 

Kirjoittaja: Touring Cars / Mustonen – blogin jatko-osa julkaistaan pian.