Skip to content

Käytännön vinkkejä autoseikkailuun

Luithan jo ’Mitä huomioida unelmieni autolomaa varattaessa?’, sillä tämä on artikkelin jatko-osa.

 

 

 

 

 

 

Hakiessasi unelmiesi loman mahdollistajan valitsemaltasi vuokraajalta, muista varata hakuprosessiin reilusti aikaa. Virallisten rekisteröintitöiden lisäksi auton toiminnallisuudet sekä ekologinen käyttö ja ajaminen käydään huolellisesti läpi, jotta ensikertalaisellakin on varma olo suunnata seikkailuun vuokraamallaan asuntoautolla. Matkailuauton ajamiseen kun ei vaadita aiempaan käyttökokemusta – voimassa oleva henkilöajokorttilupa (B-taso) riittää jopa 5 hengen perheautoissa.

Autoa noudettaessa käydään paljon tärkeitä asioita läpi

Auton noutotilanteessa aikaa kuluu toimintoihin perehtymiseen, auton kosmeettisen nykykunnon toteamiseen ja vastuukysymysten läpikäyntiin. Noutotilanteessa pääset paneutumaan auton sähkövirtakytkentään ja kuinka tarkastaa akkutilanne erityisesti majoittuessa ilman verkkovirtaa.

Kasettivessan, vesien ja nestekaasun käyttö voi arkailuttaa, mutta toiminnallisuudet on tehty helpoiksi ja turvallisiksi. Kaikki nämä opetetaan sinulle ennen starttia ja matkan varrella voit palata aiheisiin erilaisten printtimanuaalien tai ohjevideoiden muodossa. Lisäksi osa palveluntarjoajista on tavoitettavissa 24/7 palvelupuhelimen välityksellä koko lomamatkasi ajan.

 

”Mikäli olette suuntaamassa autolla koti-Suomen rajojen ulkopuolelle, muistathan vahvistaa tiedon vuokraamolle.

 

Nykyisin ei ole enää kyse Green Cardin eli ajoneuvovakuutuksen todisteosan saamisesta autoon, sillä suomalainen liikennevakuutus on voimassa Pohjoismaissa, EU ja Eta – maissa. Varmistaakseen matkasi sujuvuuden muissakin maissa, vuokraamo haluaa kuitenkin ohjeistaa teitä kohdekohtaisesti mahdollisista tietullijärjestelmistä, ruuhkaveroista ja siltamaksuista, mutta myös Norjan osalta mm. poikkeavasta nestekaasupullojärjestelmästä.

Erityisesti suunnatessanne pitkälle ajoreitille, suosittelemme välillä vaihtamaan autonkuljettajaa jaksamisen ja sopivan vireystilan ylläpitämiseksi. Muistathan rekisteröidä autoa noudettaessa myös lisäkuljettajan.

Pitkillä matkoilla, metsäteillä ja ahtaissa kaupunkiympäristöissä todennäköisyys auton vahingoittumiseen kasvaa. Viimeistään autoa noudettaessa suosittelemmekin ostamaan laajimman mahdollisen lisäturvan pienellä päiväkohtaisella veloituksella. Vuokrauksen kokonaiskustannus nousee, mutta vahingon sattuessa osuutesi korjauskustannusten korvaamiseen pienentyy huomattavasti. Omavastuun vähentäminen ei ole kuitenkaan koskaan pakollista.

Kuten autovuokrauksissa yleensä, ajoneuvo tulee palauttaa saman kuntoisena kuin se on ollut noudettaessa. Autovuokrausalan yleinen käytäntö onkin, että omavastuun kokoinen takuusumma jäädytetään vastuukuljettajan luottokortilta koko vuokrauksen ajan. Tämä varaus poistetaan välittömästi, kun auton kunto on yhdessä todettu ja palautusprosessi hoidettu kuntoon. Ennen reissua onkin hyvä varmistaa, että luottokortillesi on mahdollista tehdä vuokraussopimuksessa mainittu omavastuun suuruinen katevaraus. Voit tarkastaa ja vaihtaa korttisi katevarausta ennen matkaa suoraan verkkopankistasi.

Turvallisuus automatkailun keskiössä

Ennen kuin lähdet liikenteeseen, varmista, että sähköinen oviporras on vedetty ylös, ison tavaratilan tarvikkeet ovat tukevasti sidottuina, sisäkaappien ovet ovat kiinni, sisäväliovet lukkotilassa eikä pöydillä ole irtotavaraa. Muista myös sulkea ikkunat ja tarkasta, että kesällä käytettävä markiisi on kelattu tukevasti takaisin katon rajassa olevaan säilytyslokeroonsa.

Tarkista, että kaikki matkustajat ovat turvavöissä – myös lemmikit. Eläimien levoton liikehdintä sisätiloissa voi aiheuttaa vaaratilanteita. Liikenneturvan mukaan jopa muutaman kilon painoisen koiran massa muuttuu 50km/h vauhdissa lähes 40 kertaiseksi, joten yllättävästä äkkijarrutuksesta voi koitua ikäviä seurauksia niin lemmikille kuin auton etuosassa matkustaville.

Koirille onkin saatavilla turvavöihin kiinnitettävät autovaljaat. Pienikokoiset kissat ja koirat matkustavat helposti myös istuimelle kiinnitettävissä kevythäkeissä. Mikäli isokokoinen koira rauhoittuu automatkalla parhaiten omassa tukevassa koirahäkissään, varmista, että häkki sijoitetaan tukevaan paikkaan. Tarkasta tarjoaako vuokraamo lemmikkien kiinnitystarvikkeita vai tuleeko sinun tuoda omasi.

Vapautta, valppautta ja rajoitteita matkan aikana

Varmista itsellesi mukava ja tukeva ajo-asento sekä nauti modernien ilmastoitujen asuntoautojen tarjoamasta ajomukavuudesta. Autotekniikasta löytyy ohjaustehostimen ja vakionopeudensäätimen lisäksi usein myös alamäkiavustin ja sutimisenestojärjestelmä. Lisäksi autot on usein varusteltu integroidulla navigointilaitteistolla ja peruutuskamerajärjestelmällä.

Matkailuautolla korostuu ennakoivan ajotavan tärkeys. Koska auton kokonaispaino on yli 3000 kg, ohitustilanteissa kiihdyttämiseen ja toisaalta jarrutettaessa tarvitaan henkilöautoa pidempi matka ja aika. Nykyisin matkailuautoilla saa ajaa normaalin tieliikenteen nopeuksien mukaisesti, mutta kesäaikaan moottoriteillä maksimiraja on kuitenkin vain 100 km/h.

 

Auton isoihin mittasuhteisiin tottuu nopeasti, mutta erityistä varovaisuutta tarvitaan ahtaissa ja matalissa tiloissa. Henkilöautoille suunnitellut parkkihallit ovat usein maksimikorkeudeltaan vain 2,4-3m, jonka vuoksi niitä ei voida yleensä käyttää matalimman retkeilyauton (k=2,5m) saati suurimman alkovimallin (k=3,2m) kohdalla. Markettien parkkipaikka-alueelta on hyvä etsiä vapaa alueen sen reunoilta, sillä auto tarvitsee pituutensa vuoksi (6-7m) tilaa kahden peräkkäisen ruudun verran. Myös suuri kääntösäde ja renkaita leveämmälle ulottuva asunto-osan ulkoseinä luo haasteita käsiteltäessä autoa liian ahtaissa tiloissa tai kadunkulmissa.

 

”Älä kuitenkaan pelkää yhdistää luonnonläheiseen maaseutulomaan myös kaupunkiajoa, sillä suunnittelemalla ajoreitin ennakkoon voit varautua myös haastavampiin tilanteisiin.”

 

Vältä matkailuautolla myös äkkinäisiä liikkeitä ja varomattomia käännöksiä. Lisäksi talvella turvallisuuden nimissä on erittäin tärkeää poistaa lumet autosta ja sen katolta ennen siirtymistä liikenteen joukkoon.

Asuntoautolla matkanteko on leppoisaa, sillä voit pitää kahvi-, ruoka- ja vessataukoja oman vuokrakotisi sisällä niin usein kuin on tarpeen. Erityisesti haastavissa tilanteissa kuten syyspimeällä märillä teillä tai huonokuntoisella tienpätkällä suosittelemme madaltamaan ajonopeutta ja pitämään mahdollisimman usein taukoa sopivan vireystilan ylläpitämiseksi. Kovassa lumimyräkässä, myrskytuulissa tai kaatosateessa suosittelemme jopa parkkeeraamaan auton turvalliseen kohtaan pidemmäksi aikaa ja odottamaan säätilan kohentumista.

Muutoinkin autolomalla kannattaa unohtaa liian tiukka aikataulutus. Tietyöt, saariston laivavuorot ja Norjassa kovan tuulen vuoksi suljetut sillat voivat hidastaa huomattavasti matkaa. Syys- ja kevätaamuisin kehotetaan lisäksi erityiseen varovaisuuteen mm. mustan jään ja tiepintojen valumavesien vuoksi. Tie- ja säätilapalveluja onkin hyvä seurata päivittäin koko automatkan ajan.

Eläminen renkaiden päällä sesongin ulkopuolella

Nykyisin on runsaasti tarjolla mobiilisovelluksia tai selaimen kautta toimivia palveluja, jotka auttavat löytämään avoinna olevat täyden palvelun leirintäalueet ja hiihtokeskusten kyljessä vuoden ympäri palvelevat caravan-alueet tai vain saniteettipalvelut sisältävät matkaparkit sekä toisten matkailijoiden vinkkaamana puskaparkit oman ajoreittisi varrelta.

Asuntoautoissa käytetään nestekaasua ruuanlaittoon ja tilojen lämmittämiseen. Lisäksi jääkaappi viilentyy kaasulla majoittautuessa ilman sähkövirtakytkentää. Erityisesti talvireissuilla kaasua kuluu runsaasti auton lämmittämiseen. Akkuvarauksen ja kaasukaasutilannetta onkin hyvä seurata tiiviisti erityisesti viileillä keleillä lomailtaessa.

Kesällä ajoikkunat peitetään lisäverholla auringon lämpösäteiden sisääntulon estämiseksi. Lisäksi verhot toimivat yksityisyyden suojana. Viileillä keleillä ajo-osaston ikkunoiden verhoaminen estää puolestaan lämmön karkaamisen lasipinnan läpi. Pidä myös kattoikkunoiden verhot talvella suljettuina juuri lämpöhukan minimoimiseksi.

Mikäli sinulla on autossa puhdasta käyttövettä putkistossa ja harmaavesitankissa on vettä (käytetyn veden säiliö) matkustettaessa viileillä keleillä, muista pitää autossa koko ajan lämmitys päällä, myös parkkeerattaessa, jotta vedet eivät jäädy putkistoon. Mikäli autoa ei voida pitää lämpimänä koko aikaa, vedet tulee poistaa putkistosta ja putkisto pitää sulkea rikkoutumisen estämiseksi. Kasettivessa sijaitsee lämmitetyssä osassa, mutta mikäli auton jää pitkäksi aikaa lämmittämättä, on hyvä tyhjentää myös vessa. Kaikista helpointa onkin käyttää talvisaikaan erillistä vesikanisteria, vesihanojen sijasta ja hyödyntää mahdollisimman paljon caravan-alueen huoltorakennusten palveluja.

Ennen kuin starttaatte jälleen liikenteeseen, muistathan aina esilämmittää auton moottoria tunnin verran. Lämmin moottori kuormittaa vähiten luontoa.

Kun lomasi lähenee loppua, varmista vielä oliko auton palautukseen määritelty tietty tarkka ajankohta ja ota hyvissä ajoin yhteyttä vuokraamoon, mikäli on tarve vaihtaa sovittu aika. Tarkasta vuokrasopimuksesta vielä siivousvastuut ja sen tasot, mikäli et ole ostanut auton loppusiivousta. Muista myös, että auto palautetaan aina täydellä tankilla ja täysillä kaasupulloilla.

 

Matkailuautoilu mahdollistaa retkeilyn ja majoittumisen vapauden vuoden ympäri. Nauti elämäntavasta myös talvella, kesäaikaa vain hieman karummalla tyylillä. Mutta juuri silloin koet elämyksiä ja arkipäivän ihmeitä aivan uudella tasolla.

Rikasta elämääsi uusilla kokemuksilla  – matkailuautolomalla.

Kirjoittaja: Touring Cars / Mustonen